torstai 23. elokuuta 2012

Ilmaista rahaa metrossa.

Olin menossa tänään töihin aamumetrolla, istuin kaikessa rauhassa lähes täydessä metrossa omiin ajatuksiini uppoutuneena. Jos metrolla matkustamisesta pitäisi mainita yksi hyvä puoli, niin se olisi juuri se, että saa istua kaikessa rauhassa ja mietiskellä omia juttuja.

No, Kulosaareen asti se matka oli yhtä ruusuilla tanssimista, istuttiin siinä rauhassa ilman minkäänlaisia häiriötekijöitä. Kunnes sitten Kulosaaressa metroon astuu hieman hassun näköinen mieshenkilö, joka rupesi kuuluttamaan asiaansa heti ovien sulkeuduttua. Kuulin vain osan hänen sanoistaan (en ensin tajunnut keskittyä), kuulin ainakin sanat ”kahvikolehti”.. ”politiikka” .. ”muutama kolikko”, jolloin tajusin miehen pointin. 
No rahaa se halusi tietenkin.

Miehen asenne metron matkustajia kohtaan oli hieman erikoinen, hän taisi nähdä koko metron vain yhtenä suurena kolikkopussina, sellaisena, josta löytyy aina vähän ”ylimääräistä”. Mies tosiaan rupesi kuuluttamaan heti alkuun, kuinka hän kerää jotain kahvikolehtia, painottaen, että hän ei kaljaan niitä rahoja kuluta ja se joka haluaa, voi mennä kaljalle (hänen luvalla näköjään!). Tämä kertoo jo siitä, että mies on tehnyt samaa jo useamman kerran ilmeisesti, kun ovat nuo ihmisten yleisimmät ennakkoluulot noin hyvin hallussa. Ehkä jonkun mielessä kävi, että hän tuhlaisi sen ”muutaman kolikon” vaikkapa Mäkin juustoburgeriin, kuten mainoksissa yleensä. Mutta onko sillä edes väliä?

Siinäkin metrossa varmaan 80% matkustajista oli menossa töihin tai kouluun, eli tekemään jotain, jolla saa nyt tai saa jatkossa elantonsa hankittua. Miksi näiden ihmisten täytyisi antaa rahansa jollekkin, joka menee kahvittelemaan politiikan turvin? Mä en ainakaan ymmärrä ja oli mulla ilme sen mukainenkin kun mies vaan jatkoi kuuluttamistaan ilmoittaen, että ”joudun käymään vaunun niin monta kertaa läpi, kunnes saan kahvirahat kasaan”. Siis anteeksi, kuulinko oikein? Sä siis JOUDUT käymään vaunun läpi? Eli siis joku JOUTUU antamaan sulle sen tarvitsemasi rahat (summaa et edes ole maininnut)? Mä olisin oikeasti voinut antaa kyseiselle äijälle potkun persuksille, että ois lentänyt sieltä metrosta ja äkkiä.

No mutta, tiedätte varmaankin, että aina löytyy ihmisiä, jotka sitä rahaa antavat. Eteinkin, kun sitä röyhkeän ystävällisesti vaaditaan. Tämän miehen vaatimus meni tyyliin näin: ”Kyllä varmasti muutama romaniseteli löytyy hei, oisko nuorilla siellä antaa ylimääräistä? Entä herroilla siellä?” (kuuluu kilinää) ja poistuessaan näiden nuorien ja herrojen luota mies jatkaa toiseen päähän vaunua ja kuuluttaa kovaan ääneen, kuinka nämä kolikot eivät riitä vielä alkuunkaan ja kuinka hän käy sen vaunun läpi niin kauan kunnes tarvittava summa saadaan kasaan. 
Tässä välissä mä haluaisin kysyä, mikä ihme on romaniseteli? Joku uusi käsite kenties? Vai onko nyt niin, että kun on osa kerjäläisistä saatu pois kaduilta, on muilla oikeus tulla metroon kerjäämään ja vaatimaan muilta heidän ”ylimääräisiä rahojaan” ja vielä tuollaisella asenteella? Mistä tämä mies edes päättelee, että näillä aamumetrossa matkustavilla on sitä ”ylimääräistä”? Ja vaikka olisi, kyllä he varmasti löytävät itsekkin rahoilleen hyvän kulutuskohteen. Ja jos kyseisellä pummilla ei ole rahaa kahviin, niin sitten jää kahvit juomatta. Piste.Juoksin metrosta töihin sateen alla varsin iloisena siitä, että minulla on töitä. Ja eteinkin siitä, että minut on kasvatettu oikeasti tavoittelemaan asioita elämässäni, eikä elämään toisten rahoilla. 

Olisi varmaan pitänyt vielä keittää kahvit, mutta kun en itse kahvia pahemmin juo..

kuva: weheartit.com

4 kommenttia:

 1. Johan oli metrokyyti sulla :D olisin itse varmaan potkaissut persuuksille!

  -Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, arvaa vaan tekikö mieli :D

   Poista
  2. No voin vaan kuvitella :D katoin ite sun banneri kuvaa mut unohdin kirjoittaa sen tohon ekaan kommenttiin :D

   Poista
  3. Jos kukaan ei tommosille urpoille sitä "ylimääräistä" rahaa syynäis niin ei ois tollasia metropummejakaan.. no, kaikenlaisiin sitä metrossa törmääkin näköjään :D

   Poista